Nitro derivati ugljovodonika

Go down

Nitro derivati ugljovodonika Empty Nitro derivati ugljovodonika

Komentar  Lee on Sun Jul 12, 2009 3:15 pm

Nitro derivati alifatskih ugljovodonika (nitroalkani, nitroalkeni...)

Nitro jedinjenja su jedinjenja koja su nastala supstitucijom ugljovodonika i azotne kiseline. Jedan ili više atoma vodonika zamenjeni su -NO2 grupom. Izomerni su estrima azotaste kiseline. Nitracija (supstitucija azotnom kiselinom) se kod alifatskih jedinjenja ne može izvršiti direktno. Za sintezu se koriste alkilhalidi.
Nitro derivati ugljovodonika Nitracija_i_nitriti

Nitro jedinjenja su organska jedinjenja kod kojih je azot najviše oksidovan. Nitro derivati se mogu podeliti, slično alkoholima na primarne, sekundarne i tercijarne. Primarni i sekundarni nitroalkili su kiseli.
Nitro derivati aromatskih ugljovodonika

Nitracija benzena se izvodi uz dejstvo sumporne kiseline (katalizator). Nije moguć nitroderivat benzena sa više od tri -NO2 grupe.

Nitro derivati ugljovodonika Nitracija_benzena

Posle prvog nitroderivata (nitrobenzen), nitracija se može nastaviti do m-dinitrobenzena ili simetričnog trinitrobenzena. Nitracija homologa benzena (nitracija benzenovog jezgra, dok se lanci nitriraju kao i pri dobijanju nitroalkila uz produkte identične nitroalkilima) se obavlja na isti način. Najpoznatiji nitro derivat benzenovih homologa je 2, 4, 6-trinitrotoluen (TNT).

Nitro derivati ugljovodonika TNT
Lee
Lee

Broj komentara : 3
Join date : 2009-07-12
Age : 32
Mjesto : Tuzla

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu