Proizvodnja bioetanola

Go down

Proizvodnja bioetanola Empty Proizvodnja bioetanola

Komentar  Administrator on Sun Aug 09, 2009 4:07 pm

Osnovna primjena bioetanola se može svrstati u tri oblasti:
▪️ u industriji kao sirovina ili rastvarač
▪️ za proizvodnju alkoholnih pića
▪️ kao gorivo
Velika potrošnja i iscrpljivanje fosilnih goriva poslednjih nekoliko godina koje se javlja usled razvoja industrije i tehnologije, uslovljava pronalaženje nekog alternativnog riješenja. Među alternativnim energetskim resursima značajno mjesto danas zauzimaju biogoriva, od koji bioetanol ima posebno mjesto kao obnovljivo i ekološki pogodno gorivo..
Kod proizvodnje bioetanola važno je da se može dobiti fermentacijom iz obnovljivih sirovina koje sadrže ugljene hidrate (kukuruz, šećerna trska, krompir, topinambur i dr.). Fermentacija šećera biomase se vrši pomoću mikroorganizama, i to tradicionalno pomoću kvasaca, a u novijim tehnologijama i pomoću odredjenih vrsta bakterija.
Proizvodnja bioetanola Proizvodnja%20bioetanola%20001
Slika 1. Proizvodnja i primjena bioetanola

Tehnologija za proizvodnju bioetanola se može podijeliti u tri faze:
1.Prethodna obrada supstrata- priprema sirovine
2.Fermentacija supstrata
3.Izdvajanje proizvoda (destilacija, rektifikacija, prečišćavanje i obezvodnjavanje)

Proizvodnja bioetanola Proizvodnja%20bioetanola%20002
Slika 2. Uprošćena blok-šema dobijanja etanola na biomasi
Faza prethodne obrade supstrata ima za cilj da se skrobne ili celulozne komponente iz biomase prevedu u fermentabilne šećere i vrši se pomoću enzima ili kiselina.
Fermentacija u proizvodnji etanola se može izvoditi na sledeća četiri načina: diskontinualno, kontinualno, dolivno i semi-kontinualno. Pored izabranog postupka fermentacije, od izuzetnog značaja za efikasnost fermentacije i produktivnost proizvodnje etanola mogu biti odredjena konstrukciona poboljšanja fermentora čime se postiže bolji prenos mase i toplote u sistemu, kao i bolja kontrola procesa. Značajani tehnološki pomaci se postižu upotrebom reaktora sa imobilisanim ćelijama, kao i istraživanja fermentacija sa genetski modifikovanim mikroorganizmima.
Za dobijanje bioetanola koji se sam ili u smeši sa benzinom koristi kao motorno gorivo potrebno je izdvojiti vodu i određen sadržaj nečistoća. Osnovni proces izdvajanja etanola izdvaja iz profermentisane podloge nakon fermentacije je destilacija i rektifikacija.

Koje su prednosti proizvodnje bioetanola?
Od posebnog značaja je da se bioetanol dobija iz obnovljivih sirovina kojih ima u velikoj količini i koje su lako dostupne, kao i to je sporedni proizvod u ovoj proizvodnji džibra koja je kvalitetna stočna hrana, tako da se ekonomski gubici pri proizvodnji bioetanola svode na minimum.
U Srbiji postoji sirovinski potencijal za proizvodnju bioetanola, a od poljoprivrdnih sirovina najznačajnije su skrobne sirovine kukuruza i pšenice i namenski gajene skrobne sirovine- hibridni sirak, tritikale i Jerusalimska artičoka koje se mogu gajiti na marginalnoj zemlji. Sa aspekta zaštite životne sredine dodatak bioetanola u gorivo smanjuje efekat staklene bašte do 20 %, smanjuje emisiju CO do 30 %, smanjuje emisiju benzola i sumpora, i potpuno je netoksičan i biodegradabilan. Skoro sve zemlje Evropske unije, a i većina zemalja u tranziciji, u poslednjih desetak godina, značajno su povećale proizvodnju bioetanola. Ovakav trend će se nastaviti i u budućnosti što potvrđuje i Direktiva Evropske unije EC/30/2003 o alternativnim gorivima i njihovoj promociji.

Proizvodnja bioetanola Proizvodnja%20bioetanola%20003
Administrator
Administrator
Admin
Admin

Broj komentara : 21
Join date : 2009-07-03

http://husojasarevic.wordpress.com/

Na vrh Go down

Proizvodnja bioetanola Empty Re: Proizvodnja bioetanola

Komentar  Kemicar on Sat Jan 30, 2010 6:50 pm

Biogoriva su u moderan svijet ušla kao goriva koja smanjuju emisiju ugljikova diokida.

No to baš i nije istina. Najnovija istraživanja su pokazala da biogoriva doprinose globalnom zatopljenju više od fosilnih goriva. Razlog je jednostavan. Moderna biogoriva su većinom proizvedena iz biljaka, koje tokom čitavog životnog ciklusa apsorbiraju ugljikov dioksid, te se on prilikom sagorjevanja oslobađa. Isto tako se i u distribuciji i proizvodnji biogoriva oslobađa dodatna količina ugljičnog dioksida. U novije vrijeme biogoriva se većinom proizvode iz šećerne trstike, kukuruza, pšenice itd. U mnogim državama vlade potiču uzgoj žitarica za proizvodnju biogoriva.

Najbolji primjer je SAD, gdje je većina poljoprivrednika počela uzgajati kukuruz za proizvodnju etanola. Ako gledamo malo u budućnost, fosilna goriva će presušiti, dok će primat preuzeti biogoriva. Cijene žitarica i ostalih prehrambenih proizvoda mogle bi naglo skočiti. Također se čini nemoralnim proizvoditi hranu za stvaranje goriva kad znamo da je gotovo milijarda ljudi gladna.
Anonymous
Kemicar
Gost


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu